Råd

NamnlösRåd till dig som blir misshandlad och kontrollerad av din partner:

För dagbok

Anteckna varje gång du blir misshandlad fysiskt eller psykiskt. Det blir då lättare att komma ihåg vad som har hänt, om du bestämmer dig för att göra en polisanmälan.

Berätta vad som hänt

Prata med någon som du litar på, en kompis, anhörig eller kanske en arbetskamrat.

Dokumentera skadorna

Skriv och fotografera synliga skador. Kontakta sjukvården, be läkaren att fotografera dina skador att användas som bevis vid en eventuell polisanmälan.

Tro honom inte när han lovar att sluta med misshandeln

Tro inte på honom när han säger att han ska sluta slå. Ha alltid en reträttväg så att du kan ge dig av om han misshandlar dig igen. Ta reda på vart du kan vända dig när som helst på dygnet, t ex socialjouren (om du har barn), polisen, kvinnofridslinjen eller någon annan du känner. Kanske du har någon som kan ge dig en extranyckel utifall något händer.

Ring kvinnojouren

Här finns kvinnlig personal och ideella jourkvinnor som kan ge dig råd och stödja dig i din situation. Det kostar inget att prata med oss, du får vara anonym, vi är ingen myndighet och för inga journaler. Du behöver inte ha synliga skador för att kontakta oss. Vi tror på vad du säger.

Gör en polisanmälan

Genom att göra en polisanmälan markerar du att du inte accepterar hans beteende. Om du inte anmäler skyddar du gärningsmannen och inte dig själv.